Rok 2019 zmení náš pohľad na zamestnanie (časť 2.)

My nevieme čo nás čaká v roku 2019 a preto tento blog nebude o predpovediach na najbližšie obdobie. Skôr sa zameriame na veci, ktoré tento rok absentovali a trh si ich začína pýtať.

Samozrejme toho čo si pýta trh, je nesporne obrovské množstvo. My sa zameriame iba na oblasť Human resources a oblasť pracovného trhu. Predikujeme iba to, čo už dnes funguje vo veľkom, či už na východnom alebo západnom trhu.

Toto je druhá časť blogu, kde zároveň dávame odporúčania, ktoré si myslíme, že by mohli vyriešiť problémy, ktoré so sebou prináša budúcnosť.

Adaptácia na zmeny

To, že starneme nie je žiaden objav storočia. Dožívame sa dlhšie? Áno, aj to je neodškriepiteľný fakt. Chýbajú nám ľudia? A ešte ako. Myslíme si, že táto analógia sa nám bude len a len potvrdzovať.

To, čo životne potrebuje trh s ľuďmi je preobsadzovanie a znovu preškolovanie. Dnes kvôli mizerným dôchodkom ľudia robia niekoľko násobne dlhšie ako robievali naši rodičia či prarodičia. 97% populácie v Európe nie je zničená z manuálnej práce. Od tohto roku postupne nebude ničím zvláštne, ak sedemdesiatnici budú pracovať osem hodín denne, osemdesiatnici jazdiť po meste v autách a deväťdesiatnici hrať šach v domovoch pre dôchodcov.

Čo na to trh: Na Slovensku je 46 úradov práce, jeden na každých 117-tisíc obyvateľov. Bude potrebné vytvoriť špeciálny úrad práce zameraný len pre dôchodcov. Či to vytvorí štát alebo súkromný sektor je teraz bezpredmetné. Podstatné na tom celom je, že sa to vytvorí, pretože všetko k tomu smeruje. Zároveň sa budú vytvárať špeciálne kurzy pre preškolovanie starých ľudí. Ak s tým niekto príde ako prvý, má zaručenú konkurenčnú výhodu.

Ľudia sa chcú cítiť užitoční a to v akomkoľvek veku.

Mladé know – how

Doteraz platila premisa, že čím starší, tým skúsenejší. Starší odovzdávali skúsenosti mladším a takto sa točil kolobeh života. V digitálnej revolúcii to však prestáva platiť. Dnes to, čo sa zdalo pre starších ľudí ako zábava pre deti, sa stáva práca na plný úväzok.

Ľudia v strednom veku však nenasadli na túto vlnu a dnes mladší učia starších ako majú pracovať s novými technológiami a aplikáciami.

Zároveň je svet v obrovskom pohybe a prichádza k diverzite, kde jeden človek pracuje na rôznych projektoch.
V krajinách, kde ľudia žili v komunistickom zriadení sa spoliehali na štát, že sa o nich postará. Takto to ale nefunguje a ľudia prichádzajú, síce veľmi pomalému ale za to istému prerodu. Dnes sa títo ľudia vrhajú do nepoznaných výziev viac ako kedykoľvek pred tým. Majú otvorenú myseľ a vyrovnávajú sa omnoho lepšie s neočakávaným.

Čo na to trh: Skvelým príkladom je projekt www.TopHeads.me. Rýchly prenájom manažérov. Títo manažéri sa dokážu rýchlo adaptovať na nových kolegov či spoločnosť.

Autonómia a úplná samostatnosť. Základné hodnoty a profesionalita budú to, čo spoločnosti potrebujú čoraz viac. Pretože odbornosť a dočasné obsadenie nám vyriešia problémy s nezamestnanosťou. Umelým navyšovaním a vznikom špirálovitých platov. Preto rok 2019 bude patriť interim managementu. Predpokladáme, že projektov ako je TOPHEADS, bude len pribúdať.

Čítali ste 2. časť z dvoch o budúcnosti pracovného trhu na Slovensku, či v Európe. Prečítajte si aj prvú časť tu: https://blog.personalityhr.com/rok-2019-zmeni-nas-pohlad-na-zamestnanie-cast-1/

Sledujte nás na Facebooku či LinkedIn

Autor:

MM

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.