Rok 2019 zmení náš pohľad na zamestnanie (časť 1.)

My nevieme čo nás čaká v roku 2019 a preto tento blog nebude o predpovediach na najbližšie obdobie. Skôr sa zameriame na veci, ktoré tento rok absentovali a trh si ich začína pýtať.

Samozrejme toho čo si pýta trh, je nesporne obrovské množstvo. My sa zameriame iba na oblasť Human resources a oblasť pracovného trhu. Predikujeme iba to, čo už dnes funguje vo veľkom, či už na východnom alebo západnom trhu.

Toto je prvá časť blogu, kde zároveň dávame odporúčania, ktoré si myslíme, že by mohli vyriešiť problémy, ktoré so sebou prináša budúcnosť.

Soft skills valcujú hard skills

Ako je to so systémom školstva a pripravenosťou ľudí na pracovný trh?

Ekonómovia preskúmali texty vyše 36 miliónov pracovných inzerátov za uplynulé desaťročie a zistili, že ak stúpa nezamestnanosť, firmy pridávajú do inzerátov viac požiadaviek na kandidátov. Keď nezamestnanosť klesala, zamestnávatelia svoje požiadavky na zamestnancov opäť začali znižovať.

Ak sa firmám darí, CEO nepotrebuje sekretárku s dvomi vysokými školami či elektrikárov s 5 ročnou praxou. Sami ich do procesov zaučia, a to ešte veľmi radi.

Ak sa im nedarí, nároky na kandidátov sú niekedy až zbytočne premrštené a potom to zvaľujú na školy, že posielajú von nepripravených ľudí.

Čo na to trh: Ľudia majú okrem práce plno koníčkov, ktoré ich bavia. Tieto činnosti ich robia šťastnejšími a cítia sa pri nich častokrát komfortnejšie, ako pri pracovných činnostiach, ktoré sú poväčšine posudzované nadriadeným. Ak si spoločnosti budú chcieť udržať v budúcnosti zamestnancov okrem pracovných hard skills, sa budú zaujímať aj o ich soft skills a pokúsia sa im ušiť pozíciu viac na telo. Preto si myslíme, že pracovné pozície budú rôznorodejšie a pracovné činnosti pestrejšie než kedykoľvek pred tým.

Ak chcete získať tých správnych ľudí, pýtajte sa recruiterov z Personality aj na “soft skills” kandidátov.

Kancelárie a práca na diaľku

Kancelárie ako ich poznáme, celkom isto zaniknú. Dnes už nikto nepochybuje o práci z iného priestoru akým je office.

Ľudia pracujúci z domov, coworkingov, či kaviarní dosahujú rovnaké ak nie lepšie výsledky, ako ľudia, ktorí sa prepravujú hodinu do práce.

Miera šťastia u ľudí pracujúcich z menej formálnejších pracovísk, je vyššia ako u ľudí, ktorí strávia 2 hodiny denne v aute.

V nasledujúcom období “home office” už nebude benefit, ale normálna pracovná verzia pracovného týždňa.

Čo na to trh: Dnes poznáme videohovory cez rôzne aplikácie. Či už je to FacetimeSkype, alebo iné “user friedly” aplikácie. Využívame ich vďaka práci mimo officeu čoraz častejšie.

No nielen kvôli tomu. Veľké korporáty majú pobočky po celom svete a ak chcú šikovne spolu komunikovať, potrebujú aplikáciu, ktorá by spĺňala niekoľko faktorov:

  • Skvelý obraz bez sekania
  • Zrozumiteľne postavené pravidlo. Kto hovorí a kto je ticho. Veľa krát sa ľudia prekrikujú, kvôli omeškaniu zvuku. Obraz a zvuk by mal byť fokusovaný na toho, kto má práve slovo. Nepotrebujeme reagovať na ľudí, ktorí práve nič nehovoria
  • Autenticita, pocit, že sa nachádzame spolu s ostatnými v jednej miestnosti
  • Širší záber priestoru, ktorý nie je zúžený len na tvár osoby
  • Neverbálna komunikácia je pri osobných pohovoroch veľmi potrebná, toto ako keby chýba cez nedokonalosť kamier.
  • Hĺbka ostrosti osoby a miesta kde sa osoba nachádza, lepšou plasticitou osoby získavame dôvernejší obraz a nie sme rušený flat okolím.
  • Zápisník, ktorý bude neoddeliteľnou súčasťou videohovoru ako aj uchovaný záznam, ak by sme sa potrebovali k niečomu dôležitému vrátiť.
  • Zapojiť AR do procesu prenosu obrazu a zvuku
  • Už teraz sa špekuluje o novom výrazovom jazyku “vzdialenšitna” ktorý bude mať svoje pravidlá pre komunikáciu na veľké vzdialenosti cez videohovory. Treba mu postaviť pravidlá.
  • Automatický prekladač jazyka…

Ten kto vyrieši tieto problémy, nestane sa len veľmi bohatý, ale hlavne pohne celým pracovným svetom.

Čítali ste 1. časť z dvoch o budúcnosti pracovného trhu na Slovensku, či v Európe. Nenechajte si ujsť aj druhú časť, ktorá bude publikovaná čoskoro.

Sledujte nás na Facebooku či LinkedIn

Autor: MM

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.