Zamestnávatelia zlyhávajú pri využití skúseností a schopností starších pracovníkov

Podľa výskumu spoločnosti Towers Watson majú zamestnávatelia ťažkosti s využitím plného potenciálu ich skúsenejších  pracovníkov. Správa z výskumu hovorí, že narastajúce počty ľudí pracujúcich nad stanovenú hranicu dôchodkového veku 65 rokov sú dôvodom, prečo sú spoločnosti nútené vypracovávať novú organizačnú štruktúru využitia schopností a skúseností starších pracovníkov.

Na základe štúdie koncipovanej 100  odborníkmi z oblasti ľudských zdrojov sa 59% opýtaných vyjadrilo, že sa im nedarí získať uznanie pre skúsenosti a potenciál starších  pracovníkov. A len polovica  odpovedala, že ich organizácia rozumie meniacim sa potrebám zamestnancov v rámci ich kariérneho životného cyklu. Podľa najnovších čísel Národného štatistického úradu (ONS)predstavuje viac ako milión pracovníkov v Spojenom Kráľovstve zamestnancov nad 65 rokov. Ide teda o dvojnásobný nárast v porovnaní s rokom 2001.
Yves  Duhaldeborde, riaditeľ zamestnaneckých štatistík, Towers Watson povedal, že výrazný nárast starších pracovníkov viedol k veľkému rozmachu  zamestnancov s viac ako 40 ročnými skúsenosťami.

Bez hornej hranice dôchodkového veku je výrazný nárast populácie nad 65 rokov, ktorí budú chcieť, potrebovať, stále pracovať. Skúsenejší pracovníci môžu spoločnosti pridať veľkú hodnotu z hľadiska skúseností a schopností ale problémy môžu nastať pri nedostatočnej prispôsobení firiem  potrebám tejto skupine pracovníkov, ktorí vyžadujú väčšiu flexibilitu v ich pracovnom živote.

Skúsenejší pracovníci sú viac oduševnení

Štúdia taktiež poukazuje na to, že zamestnanci nad 50 rokov sú viac oduševnení, odolnejší a stotožnenejší s cieľmi organizácie než ich mladšia generácia. Je tiež známe, že skúsenejší pracovníci pociťujú neochotu ich zamestnávateľov pri zlepšovaní  a osobnom rozvoji s vedomím, že táto oblasť je vyhradená  pre ich mladších kolegov.

Arvinder Dhesi, riaditeľ postupov riadenia  Towers Watson´s talent povedal: „ Tímy HR môžu urobiť výrazné rozdiely pri hodnotení týchto zamestnancov v obchodnej sfére pomocou identifikovania. Arvinder Dhesi, riaditeľ postupov riadenia  Towers Watson´s talent povedal: „ HR tímy môžu priblížením hodnôt skúsených zamestnancov zaznamenať signifikantný rozdiel a to práve presným identifikovaním, kde by dané skúsenosti našli v rámci firmy najlepšie uplatnenie.“

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.