4 dôkazy, že chémia medzi kolegami môže fungovať.

Keď som prišiel do Personality privítala ma príjemná atmosféra, ktorá má ďaleko od neosobného priestoru a odmeraných ľudí. Po 4 mesiacoch sa vo mne tento pocit nemení. Je to vďaka ľuďom, ktorých tu denne stretávam a to vo mne len umocňuje pocit priateľskej atmosféry. Postupne ako ich spoznávam zisťujem, že každý má výraznú osobnosť a bola by škoda, aby som nepredstavil nitriansku RE-CREW čitateľom blogu Personality. Oni sú živím dôkazom toho, že 4 rôzni ľudia môžu byť naladení na rovnakú vlnu.

Mária Šuníková (ďalej len Majka1), Mária Jančovičová Gyepes (ďalej len Majka2) sú recruiterky. Radovan Kováč – Rado pracuje ako HR asistent a David Bača je špecialista pre personálny lízing. Všetci pracujú v personálnej spoločnosti Personality.

Rozhovor robil MATÚŠ MOLNÁR.

Personálna spoločnosť v Nitre ponúka tieto služby: Recruiting, Headhunting, Interim Management, Personálny Lízing, Tvorba LinkedIn Profilov.

Skúste sa nám predstaviť

Rado: V Personality som už viac ako 2 roky a som dosť naložený:) Pracujem na pozícii HR Asistenta a Researchera, teda som taký zlatokop vo vyhľadávaní vhodných kandidátov. Rád tancujem, som jedným z tanečníkov a zakladateľov tanečnej skupiny Phantoms crew a tiež účinkujem v Personality. V našej nitrianskej Re-crew.

(Re odvodené od slova “recruit”. Crew – anglicky posádka, v slangovom význame moja partia).

Majka1: V Personality pracujem ako recruiter 5 rokov, s menšou prestávkou, kedy som bola na materskej dovolenke s dcérkou Tamarkou, ktorá vypĺňa všetok môj voľný čas. Táto práca ma veľmi baví a mám ju rada 🙂 Okrem recruitingu sa venujem tvorbe profesionálnych Linkedin Profilov, čo je super vec, určite všetkým odporúčam.

Majka2: Pre Personality pracujem 3 roky. Keď Majka odišla na materskú dovolenku, tak prišla druhá Majka 🙂 Ja obsadzujem najmä pracovné pozície v strednom a vyššom manažmente.

David: Som tu štvrtý mesiac, ale v personalistike pracujem 2 roky a to mám 23 rokov. “I am from exit” 🙂 a práve som dokončil školu a baví ma futbal. Ozaj, potrebujem hráčov, tak nech sa mi ľudia hlásia na mail david.baca@personalityhr.com

Čo vás naposledy pobavilo

Rado: Tento rozhovor.

Majka2: O čom sme si s Radom včera písali po práci. 🙂

Majka1: Kolegovia každý deň 🙂

David: Dnes, keď nášho kolegu zamkli na záchode.

Čo robíte najradšej v civilnom živote?

Rado: Vo voľnom čase sa venujem tancu, chodievam si zabehať, na tréningy, chcem čo najviac času venovať rodine a priateľke.

Majka2: Rada trávim čas s manželom, alebo v našej záhradke a tiež si rada vypočujem nejakú dobrú hudbu.

Majka1:  Všetok svoj voľný čas venujem svojej rodine, najmä svojej 3 ročnej dcérke, takže pojem voľny čas nepoznám.Ale keď nejaký náhodou mám, tak pozerám rada Netflix seriály a rada čítam. Občas koncerty. 

Rado: To aj ja, to som zabudol, že si aj ja rád prečítam dobrú knihu.

David: Ja neviem, čo je voľný čas, pred týždňom som zoštátnicoval a som v jednom kolobehu. Zatiaľ ho nemám. 

(David musel odísť na nečakaný pohovor, lebo aj taká je práca v personálnej spoločnosti)

Čo vás na vašej práci najviac baví?

Majka1: Najviac ma baví, že je to dynamická práca, každý deň v práci je iný, nakoľko obsadzujeme rôzne pozície a ľudia, s ktorými sa stretávame, sú rôznorodí. 

Majka2: Je to veľmi podnecujúca práca. Neustále sa stretávame s rôznymi ľuďmi, aj keď obsadzujeme tú istú pozíciu, nikdy k nám nepríde rovnaký človek. Každý má niečo iné, s čím ma dokáže obohatiť. A to ma veľmi baví na tejto práci. Vždy sa naučím niečo nové a človek musí byť neustále v strehu a napredovať. Nie je to stereotypná práca, musíte vedieť ľuďom načúvať a musíte sa dokázať naladiť na ich vlnu, aby ste vedeli s nimi komunikovať.

Rado: Určite je to rôznorodosť tejto práce. Využívanie angličtiny na dennej báze a spoznávanie mnohých zaujímavých ľudí. Tiež je veľmi dôležitý kolektív tu v Nitre, ktorý funguje vynikajúco a vždy si dokážeme navzájom pomôcť.

Majka2: To je naozaj dôležité, ten kolektív je TOP.

Majka1: Taktiež ma baví pocit, keď sa pozícia / projekt úspešne uzavrie a spokojný je aj klient aj kandidát.

Majka2: Ja by som ešte k tomu dodala, že sme naozaj radi, keď sa klient vracia a obracia sa na nás. Lebo aj keď skúsia nejakú lacnejšiu alternatívu (predsa len nie sme v Nitre najlacnejší), vrátia sa často k nám.

Ako funguje vaša spolupráca?

Rado: Len jednoducho– tu proste funguje chémia. 

Majka2: Dobrý príkladom je projekt pre PPM, za ktorý som zodpovedala a spolupracovali sme na ňom s Majkou. Rado nám poskytoval podporu a pomáhal nám. S Majkou sme sa naladili na dobrý štýl spolupráce a práve preto sme to dokázali veľmi rýchlo spracovať, samozrejme s úspešným koncom. 

Majka1: Sme vďační za to, že Peťo (Peter Križan) nám dáva voľnosť a dôveruje nám, čo je pre našu prácu veľmi dôležité. 

Rado: Potom z toho cítiť takú príjemnú, priam až rodinnú atmosféru, čo klienti veľmi ocenia, lebo takéto pracovné atmosféry bývajú zvykom skôr v Anglicku alebo vo Francúzsku, kde je ten pracovný trh liberálnejší. Ten klient si pripadá ako medzi priateľmi. Menší, ale o to viac súdržnejší kolektív a to sa klientom veľmi páči.

Majka2: Musím povedať – v tomto treba Rada pochváliť – že sa snaží robiť dobre podporu. Myslí dopredu a niektoré veci mu nemusím ani hovoriť a už to mám na maili. Zase, nech ti ego Rado nerastie 🙂

Rado: Btw, komunikujeme spolu aj mimo práce. Jedine, žeby nie… 🙂 

Aké pozície najčastejšie obsadzujete?

Majka2: Rôzne. V Nitre je dosť veľký dôraz na technické pozície, ale to je dané tým, aký je charakter nášho regiónu. Je tu veľmi veľa výrobných spoločností a preto logicky najčastejšie obsadzujeme pozície takéhoto druhu. Ale obsadzujeme aj rôzne obchodné pozície z rôzneho segmentu. Tá škála je veľmi široká. 

Majka1: Najčastejšie mám pozície v rámci stredného a vyššieho manažmentu, rôzne technické pozície v oblasti strojárstva, elektrotechniky, ale aj administratívne a účtovnícke pozície. 

Majka2: Tu by som vypichla našu výhodu, že nie sme rozdelení len na určitý typ pozícií. 

Nie je to skôr nevýhoda ako výhoda?

Majka2: Nie je. O každej jednej pozícii, ktorú obsadzujeme musíme vedieť čo najviac. Samoštúdiu venujeme veľmi veľa času. Podstatná časť našej práce je práve učenie sa o rôznych pozíciách a čo musí a nemusí vedieť daný kandidát. 

Nemôžem byť odborník na všetko, ale keď sa s kandidátom rozprávam, musím byť pre neho partnerom v rozhovore. Ja musím byť doma v danej téme. 

V čom je Personality odlišné od konkurencie?

Majka1: Že sme tu doma :), že sme lokálni a poznáme najlepšie lokálny trh. Personality je najväčšia nitrianska personálna spoločnosť. Ostatné personálne spoločnosti sú cezpoľní 🙂

My sme na tomto trhu vyrástli. Je to firma s rodinnou tradíciou, aj keď sa chceme tomuto pomenovaniu vyhnúť. Rada by som podotkla, že naše pobočky sú aj v iných mestách: Bratislava, Praha.

Majka2: Začnime tým, ako Peťo Križan založil túto spoločnosť. On má víziu a ide si za tým. Má inovatívne myslenie a toto myslenie sa prejavuje v celej spoločnosti Personality. My sme fresh, inovatívni a moderní. Keď sa nám dostáva spätná väzba od klientov, tá je veľmi pozitívna. Už len tieto priestory. Stačí nasať túto atmosféru. 

Rado: Sme 12 rokov v hre. Kto je 12 rokov v Nitre?

Majka2: My sme nevznikli tak, že by si tu nejaká zahraničná spoločnosť otvorila pobočku. My sme na tomto trhu vyrástli a preto kontakty, ktoré tu máme, nám dávajú obrovskú konkurenčnú výhodu. 

Majka1: V mnohých prípadoch ide o dlhoročnú overenú spoluprácu s klientmi, ktorí naše služby opätovne využívajú a spoliehajú sa na nás.

Rado: Personality je odlišná aj v tom, že robíme LinkedIn profily. 

Majka1: Presne + máme projekt TOP HEADS na interim management. To sú obrovské zbrane na trhu, ktoré nik iný nemá a ani nevyužíva. V Nitre nie je personálka, ktorá by robila personálny leasing, recruiting a zároveň interim management s doplnkovou službou, ako je tvorba LinkedIn profilov, ktorá sa poslednou dobou tak rozbehla, že robíme desiatky profilov mesačne. 

Majka2: Na stretnutiach máme občas robota a klienti na neho veľmi dobre reagujú 🙂

Rado: Automatizácia v plnom prúde 🙂 Trendsetery.

(poznámka: Rado profesionálne tancuje a vie skvelo spraviť robota.)

Kam ste sa posunuli, odkedy robíte v Personality? 

Rado: Ja som po škole šiel rovno sem. Vôbec som nevedel, do čoho idem. Ale za 2 roky som sa naučil to, čo by mi niekde inde trvalo podstatne dlhšie. Naučil som sa, ako pracovať s ľuďmi. Ako z nich dostať to podstatné. Naučil som sa odhadnúť človeka a zistiť o ňom viac, ako vám povie na pohovore. 

Majka2: Ja si myslím, že hlavne komunikačne to človeka veľmi posunie dopredu. Človek musí byť neustále v strehu. Keď si predstavíš taký pohovor, kde tvoje mozgové závity musia pracovať na 100%, lebo to nie je pohovor, ale rozhovor. To nie je o tom, že by sme mali nejaký balík otázok, ktoré kandidátom chceme položiť a že si ich odfajkneme a odchádzame. Nikdy sa nerozprávame s ľuďmi rovnako. Keď cítiš, že je kandidát v nepohode, tak sa mu snažíš ukázať trošku tú ľudskú stránku, nech sa uvoľní, nech mu je jasné, že oproti nemu nesedí niekto, kto ho skúša. A niekedy sedí oproti tebe kandidát, ktorý je veľmi skúsený a veľký profesionál a ty sa musíš vždy naladiť na tú komunikáciu, aby si si odniesol z toho stretnutia to, čo potrebuješ. T.j. nemôžeš si dovoliť, aby si ani na 5 minút myšlienkami odbehol niekde inde, lebo stratíš niť.

Teraz nechcem, aby to vyznelo ako klišé, ale na pohovoroch odznievajú myšlienky, ktoré ťa nútia zamyslieť sa. Občas si povieš: “Wow, on to takto vníma? Je to veľmi zaujímavé.”

Majka1: Spočiatku som obsadzovala jednoduchšie pozície, ale po čase som začala obsadzovať výrazne náročnejšie pozície. Tiež som si zdokonalila komunikačné a negociačné zručnosti. 

Viete vycítiť vkus klienta?

Majka1: Vždy sa snažíme nájsť takého kandidáta, ktorý zapadne klientovi nielen odborne, ale aj po ľudskej stránke. Aby daný kandidát spĺňal predstavy a očakávania klienta po viacerých stránkach. Nepozeráme sa len na tie hard-skills, ktoré kandidáti majú, ale práve na soft skills, ktoré sú niekedy dokonca dôležitejšie. Myslím si, že sa nám darí trafiť sa do vkusu tých ľudí. 

Majka2: My sa veľa rozprávame s klientom a máme veľa otázok pre klienta. Na to zvykneme klienta upozorňovať, že sa budeme veľa pýtať. Na prvých stretnutiach to vždy býva iba časť otázok, oveľa viac otázok sa vynára počas výberového procesu. Naša úloha je trafiť sa do vkusu klienta. Keby sme sa nevedeli trafiť, tak by sme pozície neobsadzovali, ale my ich obsadzujeme. Takže to značí, že naozaj sa snažíme klientov počúvať. Ušetrí to náš aj klientov čas. Klient potrebuje rýchly a efektívny výber. Dôraz nedávame na kvantitu, ale na kvalitu.

Rado: Rád by som doplnil, že to nie je len o komunikácii s klientom, ale aj o osobnom stretnutí priamo u klienta v spoločnosti. Aby sme nasali “atmošku” a zistili, v akom kolektíve bude pracovať jeho budúci zamestnanec, teda náš kandidát. Klienta chceme spoznať z osobnostnej stánky. A to je aj naša odlišnosť od ostatných personálnych spoločností v Nitre.

Majka2: Pre klienta nie je dôležité, aby mu len niekto nastúpil. On potrebuje dlhodobú spoluprácu. Preto aj radíme kandidátom, aby sa napríklad v prípade pozícií pre výrobné spoločnosti išli pozrieť do výroby. Aby nasali atmosféru a zoznámili sa s prostredím. Klient nepotrebuje kvantitu, on potrebuje kvalitu. 

A keď už máme kandidáta vo výberovom procese, riadime sa heslom: “Snažíme sa vyberať tak, ako by sme vyberali pre seba.”

Ako by mal vyzerať ideálny kandidát?

Majka1:  Flexibilný, pracovitý, snaživý, aby ten dobrý prvý dojem, ktorý urobil pretrval, aby aj jeho ďalšie kroky potvrdzovali, že sme vybrali správne.

(David prichádza späť z pohovoru)

Majka2: Ideálny kandidát neexistuje. Všetko je veľmi špecifické. To, čo musí fungovať, je chémia medzi klientom a kandidátom. Nie vždy ten najskúsenejší kandidát je aj najvhodnejší. Na to sme tu my. My sme to spojenie medzi kandidátom a klientom. My si musíme ustrážiť a dať veci do súvisu. 

Rado: Hlavne by to mala byť osobnosť. #IamPersonality 🙂

David: Krajan 🙂 Nie, všetci majú svoje “pre a proti”, ideál neexistuje. 

Aký je podľa vás pracovný trh v Nitre a kam smeruje?

Majka1: Dnes do Nitry prichádza veľa nových spoločností a takisto veľa firiem zaniká. Dennodenne evidujeme ľudí, čo si hľadajú prácu. Najväčší dopyt evidujeme v strojárstve. Máme tu však nedostatok mladých ľudí s jazykovými kombináciami, ktoré trh potrebuje. A to je maďarčina, nemčina. Poväčšine majú všetci len angličtinu a to dnes už nestačí. 

Majka2: V Nitre máme veľa absolventov humanitných vied, ale na druhej strane veľa technických pozícií. Prekvapuje ma však jedna vec.Sú tu 2 univerzity. Absolventi sú, pracovná sila by tu bola, ale administratívne centrá, kde by sa títo kandidáti mohli uplatniť, sú všetky kumulované napríklad v Bratislave. Pritom Nitra je kúsok od Bratislavy, nikomu by nevadilo, keby sa časť administratívy rozložila aj v Nitre. Spoločnosti by to mali ľahšie a lacnejšie ako v Bratislave. S príchodom spoločnosti Jaguar Land Rover, ktorá sa ešte len rozbieha, sa všetko v Nitre mení. Práve teraz sa nachádzame v životnom období, kedy sa to všetko mení a vyvíja. 

David: Trh je veľmi nabitý na mesto, akým je Nitra. Tak ako Majka spomenula, trh sa mení, firmy končia a prichádzajú nové. Generačná výmena firiem. Čo však považujem za chybu je, že nové spoločnosti používajú platobné podmienky tých starých firiem. A v tom vidím problém, lebo sú tu 10 až 15 ročné, staré, platobné podmienky.  

Posledná otázka, opíšte svojich kolegov

Rado: Majka 2: Energická, vtipná, ovláda maďarčinu, inteligentná, precízna, disciplinovaná

Majka1: Mama na polovičný úväzok, skvelá personalistka, slniečko, vždy usmiata, haluzná, vtipná

David: Východňár, futbalista a veľmi pracovitý chalan

Majka1: Rado: Veľmi ochotný, nápomocný, milý ľudský, zábavný, skromný človek

Majka2: Profesionálna, zodpovedná, absolútne pro-klientská a spoľahlivá

David: Snaživý, poznám ho málo ale pracujeme na tom, aby sme sa spoznali lepšie 😀 (v pozadí citoslovcia od Rada. Vrrr)

Majka2: Rado: Veselá kopa, tanečník, veľmi spoločenský človek, veľmi priateľský. Ale aj zodpovedný, a veľmi nápomocný

Majka1: Nápomocná, ľudská, veselá, rodinná

David: Poznám ho síce krátko, ale nato, ako je to mladý chalan je veľmi rozumný a šikovný. Zapadol k nám veľmi rýchlo

David: Rado: Tanečník, keby ste nevedeli, show-man

Majka2: Čistý profík na pohovoroch, ale vyzerá veľmi prísne 🙂 

Majka1: Strašne milý a strašne dobrý človek


Mária Jančovičová Gyepes
Recruitment and Executive Search Consultant
mobil: +421 911 291 828
e-mail: maria.jancovicova@personalityHR.com


Mária Šuníková
Recruitment and Executive Search Consultant
mobil: +421 948 369 456
e-mail: maria.sunikova@personalityHR.com


Dávid Bača
Špecialista pre personálny leasing
mobil: +421 911 969 449
e-mail: david.baca@personalityHR.com


Radovan Kováč
HR Asistent
mobil: +421 948 901 909
e-mail: office1@personalityHR.com

Spoločnosť PERSONALITY SK/CZ pôsobí v Nitre už 12 rokov. Za ten čas sa z nej stala etablovaná a plnohodnotná personálna spoločnosť s klientmi ako sú: PPM limited, OMV Slovensko, Datamars, AIR LIQUIDE Welding Central Europe, CRH, CBRE, Slovnaft, Siemens, GU, Iqos, MEDUSAGROUP, Hyperloop a mnoho ďaľších.

Autor: Matúš Molnár

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.