Ako vyzerajú najnovšie trendy v oblasti HR?

Rok 2017 bude zaujímavý najmä z pohľadu organizácie pracovného času, prostredia a prístupu ku zamestnancom. Firmy si totiž začínajú uvedomovať, že hodnoty nevytvárajú počítače, ale ľudia, pre ktorých musia zabezpečiť dostatočne motivujúce podmienky.

Worklife balance

Rýchly životný štýl, stovky emailov denne a prakticky nepretržitá dostupnosť na telefóne sa začínajú naplno prejavovať aj vo výkonnosti zamestnancov. Burnout Syndrome (Syndróm vyhorenia) a informácie o ňom už dávno obleteli svet a firmy vedia, že si ho pri svojich kľúčových zamestnancoch jednoducho nemôžu dovoliť.

Rok 2017 bude patriť dôrazu na pracovnú rovnováhu a zmenu dizajnu kancelárií (najmä ústup OpenSpace). Progresívni zamestnávatelia totiž chápu, že ľudia pracujú omnoho lepšie v príjemnom a pokojnom prostredí. Sú ochotní dopriať im veľké kreatívne zóny aj tiché pracovné kútiky.  

Okrem zmien v dizajne kancelárií budeme svedkami nárastu odmeňovacích programov a rôznych foriem nefinančných benefitov. Na Slovensku sa začnú naplno využívať tzv. Cafeterie systémy vo forme eshopov, v ktorých si zamestnanci sami zvolia požadovný benefit (jazykové kurzy, športové či kultúrne aktivity). Zvýši sa dôraz na individuálne motivácie a hodnotenie zamestnancov.

Lojalita a employee experience

Získať kvalifikovaných zamestnancov s potrebnými skúsenosťami a nadšením nie je vôbec jednoduché. V súčasných podmienkach sa totiž kvalitní ľudia nehlásia o miesto sami. Je potrebné ich vytrvalo hľadať na sociálnych sieťach (najmä Linkedin), loviť na školách a v niektorých prípadoch dokonca prebrať od konkurencie.

Práve “personálne krádeže” sa stali v poslednej dobe veľmi obľúbené. Je dôležité si uvedomiť, že sa na trhu vždy nájde väčšia firma, ktorá bude ochotná zaplatiť zamestnancovi viac, než konkurencia. Aj z tohto dôvodu je potrebné ľudí nadchnúť víziou firmy, presvedčiť ich, že majú v tíme nezastupiteľné miesto a dopriať im pocit, že sú súčasťou niečoho väčšieho.

“V roku 2017 bude kľúčové vybudovať si so zamestnancami vzťah, ktorý konkurencia nenapodobní ani nepreplatí!”
Peter Križan

Interaktívne vzdelávanie

Medzi najväčšie trendy bude naďalej patriť nárast informačných technogií a priestor dostane aj virtuálna realita. Práve tá bude často využívaná vo výčubových programoch a inštruktážnych videách pre zamestnancov. Jej (takmer) dokonalá simulácia reálnych podmienok v budúcnosti plnohodnotne nahradí individuálny prístup napríklad k BOZP školeniam, či úvodnej prezentácii pre nových zamestnancov.

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.