Prečo personalisti sledujú vaše online aktivity

Naše digitálne aktivity výrazne ovplyvňujú to, ako pôsobíme v očiach iných ľudí. Takmer všetko čo sledujeme, obdivujeme alebo odsudzujeme online, je určitým spôsobom sledované a zaznamenané. Šikovný personalista dokáže tieto údaje využiť vo svoj prospech a rozhodnúť o našom prijatí, či neprijatí ešte predtým, než nás osobne stretne.

Google vie o vás viac, ako si myslíte

Vyhľadávacie algoritmy Google prešli od svojho vzniku obrovským vývojom. Aj vďaka tomu v súčasnosti šikovný personalista zistí, kde ste chodili do školy, akých projektov ste sa zúčastnili, ale aj k akým príspevkom ste sa vyjadrili na sociálnych sieťach. Schválne, skúšali ste niekedy “googliť” svoje meno? Pre presnejšie výsledky môžete využiť vyhľadávací dopyt (intext:), ktorý urobí vaše hľadanie ešte konkrétnejším.

Sociálne siete

Súčasný trend sociálnych sietí dal firmám neuveriteľné možnosti preverenia uchádzača ešte predtým, než ho vôbec pozvú na reálny pohovor. Aj keď sa toto “overovanie” môže zdať prehnané, ide o činnosť, s ktorou využívaním sociálnych sietí dobrovoľne súhlasíme. Nie je na tom predsa nič zlé. Personalista vás chce jednoducho lepšie spoznať a urobiť si o vás obraz.

Podľa prieskumu portálu Career Builder až 60% personalistov sleduje sociálne siete kandidátov kvôli odpovedi na otázku “prečo uchádzača prijať” a nie prečo ho neprijať. Ak si teda personalista dá tú námahu pozrieť si váš profil na sociálnych sieťach, má o vás veľký záujem. Je len na vás, aby ste ho svojou online aktivitou neodradili.

Čo si všímajú?

Na sociálnych sieťach si personalisti všímajú najmä vaše záujmy, ale aj negatívne zmienky o predchádzajúcom zamestnávateľovi, nevhodné fotografie či diskriminačné komentáre.

V percentuálnom vyjadrení patria medzi najčastejšie prešľapy, kvôli ktorým firma nakoniec rozhodne o neprijatí uchádzača:

  • Provokatívne alebo nevhodné fotografie (46%)
  • Informácie preukazujúce nadmernú konzumáciu alkoholu alebo drog (40%)
  • Negatívne zmienky o predchádzajúcom/súčasnom zamestnávateľovi (34%)
  • Slabé komunikačné zručnosti – najmä gramatika a vyjadrovanie (30%)
  • Diskriminačné, sexistické alebo rasistické komentáre (29%)

Ako sa však postarať o to, že nevhodný obsah nepadne do rúk osobám, u ktorých si to neželáte? Najjednoduchšie je obetovať trochu času a “prečistiť” svoj účet manuálne fotografiu po fotografii, status po statuse. V prípade, že sa obsahu nechcete zbaviť, môžete využiť pokročilé funkcie Facebooku a nevhodné príspevky jendoducho skryť. Na tieto účely vám poslúži možnosť “nastavenie súkromia” priamo vo Facebooku. Nevhodné príspevky potom sprístupnite výlučne priateľom alebo len sebe. U existujúcich príspevkov to musíte urobiť manuálne.

Personality - online aktivity .002

A čo s instagramom?

Instagram je v pravidlách súkromia o niečo benevolentnejší. Svojim používateľom dáva v podstate len dve možnosti. Označiť profil ako súkromný – nik okrem vašich priateľov vašu aktivitu nebude môcť sledovať. Alebo starostlivo vyberať a zvažovať, aký obsah naň budete zdieľať a čo si necháte len pre seba.

Nezabúdajte ani na Linkedin

V prípade siete Linkedin, ktorá je mimochodom najobľúbenejšou sieťou pre získanie uceleného obrazu o vašich skúsenostiach a vzdelaní, je typ vhodného obsahu zrejmý. Nejde totiž o sieť určenú pre komunikáciu s priateľmi a postovanie veselých fotografií z piatkového večera. Linkedin je profesionálna platforma, na ktorej by ste mali čo najdôkladnejšie reprezentovať svoje odborné schopnosti a pracovné skúsenosti.

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.