Kybernetickí zamestnanci alebo ktoré pozície sú ohrozené robotmi

Vývoj v oblasti robotiky, umelej inteligencie a machine learningu neuveriteľne urýchľuje a zjednodušuje fungovanie dnešného sveta. Prichádzame do doby automatizácie, v ktorej roboti a počítače dokážu dosahovať presnejšie, rýchlejšie a lacnejšie výkony než ľudia. Prečítajte si, ktoré zamestnania sú v najväčšom ohrození a kto sa naopak nemá čoho obávať.

Robotník v pásovej výrobe
(46% ohrozených pozícií)

Rozvoj technológii sa najvýraznejšie prejavuje najmä v oblasti produkcie. Moderné informačné technológie a roboty, ktoré vykonávajú zložité výrobné i montážne operácie s milimetrovou presnosťou niekoľkonásobne rýchlejšie než človek, jednoducho nemajú konkurenciu. Z prieskumu spoločnosti PWC vyplýva, že v ohrozených je až 46% pracovných pozícií v oblasti výroby a kompletizácie. Vplyv technológií sa naplno prejavuje najmä v oblastiach automobilového priemyslu, výrobe elektroniky a v potravinárstve.

Analytik, spracovateľ dát
(50% ohrozených pozícií)

Časy, keď analytici pracne kolektovali, analyzovali a spracovávali obrovské masy dát sú už nenávratne preč. S rozvojom informačných technológií a IoT (Internet of Things) dokáže softvér jednoducho získať analyzovať a interpretovať dáta v prehľadných grafoch, grafických vizualizáciách či dokonca formou videa. Bezchybne. Tento prístup umožňuje aj menej skúseným manažérom získať reálny pohľad na vývoj trhu, produkcie či finančných výsledkov bez zásahu ďalšieho ľudského faktora.

Administratívny pracovník/Pracovník zákazníckeho servisu
(55% ohrozených pozícií)

Pokazil sa vám kávovar? Na vašu požiadavku odpovie chatbot, ktorý vás jasne a zrozumiteľne navedie k ďalšiemu postupu. Zasielate požiadavku konkrétnemu človeku v organizácii? Ticketingový systém pridelí vašu správu zamestnancovi, ktorého práve hľadáte. Bez ďalších prepojení, bez zásahu sekretárky – automaticky.

Chatboti a virtuálni asistenti dokážu zvládnuť omnoho väčší nápor práce než skúsená asistentka s desaťročnou praxou. To je realita, ktorá sa prejavuje už dnes a v dohľadnej dobe neplánuje poľaviť.

Kedy sa o prácu nemusíte obávať

Pracujete so sofistikovanými riešeniami, ktoré si vyžadujú neustálu pozornosť a schopnosť adaptovať sa na vopred neznáme podmienky? Potom sa nemáte čoho obávať. Patríte medzi ľudí, ktorých mentálnu činnosť roboti zatiaľ nedokážu napodobniť.

Väčšinou ide o pozície s rozhodovacími právomocami, ľudí v dynamických odvetviach a kreatívnom priemysle, učiteľov či politikov. Stále totiž existujú stoličky, na ktorých roboti jednoducho nedokážu sedieť. Rovnako ako nedokážu športovať, dosahovať špičkové olympijské výsledky či hrať futbal tieto činnosti sú (zatiaľ) len výsadou ľudí.

Nie ste si istý, či je vaša práca nahraditeľná robotom? Overte si ju prostredníctvom tejto webstránky.

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.