HEADHUNTER Jana Sihlovcová: Spoločnosti nezaujíma najlepší kandidát

Vyčerpali ste všetky dostupné možnosti a aj tak stále nedokážete obsadiť dôležitú pozíciu vo firme? Máte pocit, že všetci poctiví a pracovití kandidáti dávno sedia na tých správnych stoličkách? Nie je tomu tak, presvedčte sa o tom v otvorenom rozhovore s Headhunterkou Janou Sihlovcovou, ktorá vedie bratislavskú pobočku spoločnosti Personality. V zdanlivo mužskom svete automobilového priemyslu ako jedna z troch žien na svete zodpovedala za oddelenie Risk Managementu v skupine PSA Peugeot Citroën. Svoj  súkromný ale aj profesionálny život obrátila na ruby a dnes obsadzuje skutočné osobnosti do spoločností, ktoré majú dlhodobo problém nájsť vhodného kandidáta na TOP manažérske pozície.

Máte za sebou obrovskú kariérnu zmenu. Z vysokej riadiacej pozície ste prešli takpovediac na druhú stranu a pomáhate obsadzovať vysoké manažérske pozície. Ako sa Váš vnútorný kompas takto zásadne otočil?

Radikálne rozhodnutie sa nerodí zo dňa na deň, ide vždy o určitý proces. Jeden múdry človek mi raz povedal, že každú revolúciu treba dobre naplánovať. Tak to bolo aj v mojom prípade. Istým spôsobom to však bola revolúcia, keďže som radikálne menila segment, v ktorom som vtedy pôsobila. Jediné čo som chcela zachovať bol kontakt s lídrami, vizionármi a stratégmi akými sú pre mňa mnohí CEO, CFO a ľudia z vyššieho managementu.

Aký je váš príbeh?

Pred pár rokmi ma oslovil Headhunter a presvedčil ma o mojich kvalitách na novú pozíciu. Následne však urobil zopár profesionálnych chýb a vysnívanú pozíciu som nezískala. Cítila som, že pre mňa vtedy neurobil všetko tak, ako na stretnutiach prezentoval. Niekto mi vnukol myšlienku, nech to vyskúšam sama. Myslím, že práve táto situácia to všetko odštartovala.

Bol to pre vás jediný impulz?

Samotné uvedomenie si, že táto misia skončila, u mňa prišlo  po  takmer 20 úspešných a zaujímavých rokoch v korporáciách Siemens a PSA Peugeot Citroën. Nasledovali nápady, čo by som ešte chcela dosiahnuť. To sa deje spravidla v hlave vždy ako prvé. Denne to sledujem aj na stretnutiach s klientami, ktorí premýšľajú veľmi podobne. Následne som sa začala obzerať, kam a ako sa môžem kariérne posunúť a tento pocit začal byť čoraz silnejší.

Definitívou bola tzv. „vnútorná výpoveď“, ktorá jasne kreslila reálne črty nového smerovania. Jednoducho nebolo cesty späť.

S odstupom času si myslíte, že je lepšie robiť rázne rezy alebo skôr premyslieť každý detail?

Rozhodne nekonajte unáhlene, skôr sa na zmenu potrebujete psychicky pripraviť. Sama som si prešla niekoľkými fázami. Je prirodzené, že si človek kladie mnohé otázky a má pochybnosti. Zaujímavé na tomto stave však je, že keď prahnete po zmene, neriešite v akej životnej situácii sa nachádzate. Či ste vo vzťahu, sám s dieťaťom, ktoré živíte alebo sa staráte o rodičov. Túžba po tom, ako zmeniť svoj život je zväčša tou najsilnejšou.

Aké pozície obsadzujete najčastejšie?

Najbližšie sú mi ľudia typu CFO, Risk Manager a ostatné finančné pozície. Na základe svojej doterajšej kariéry mám práve medzi týmito pozíciami vybudovaný silný network. Či už z pohľadu klientov alebo kandidátov. Pracovne ich nazývam “CFO základňa”. Ak by sme to mali rozdeliť podľa segmentu, milujem svet automotive. Samozrejme nebránim sa ani iným pozíciám a segmentom. Obsadzovala som zaujímavé CEO, Marketing alebo Sales pozície.

Čo hovoria Vaše skúsenosti, kedy prichádza potreba kariérnej zmeny?

Z mojej skúsenosti to prichádza zväčša okolo 40-tky, ale výnimkou dnes nie sú už ani tridsiatnici. Kedysi sa to nazývalo „kríza stredného veku“. Kontext tohto zľudoveného pomenovania bol vnímaný viac negatívne, skrátka, že už nevieme, čo od dobroty. Ale nie je to tak, každá zmena, ktorú si vnútorne želáme, býva v konečnom dôsledku pozitívna a netreba sa jej báť.

V ktorej fáze prichádza na scénu Headhunter? Pre koho a v čom je vlastne osožný?

Headhunting je primárne o oslovovaní zaujímavých kandidátov z našej strany. My sme tí, ktorí ľudí identifikujú, kontaktujú a nasádzajú povestného „chrobáka do hlavy“. Avšak stane sa, že nás kandidáti kontaktujú aj sami a o ich túžbe po zmene vieme iba my. Stretávame sa s nimi a veľmi otvorene preberáme ich pohnútky. Často je to o balanse medzi prácou a osobným životom, hľadaní užitočnosti v kariére ale aj o dochádzaní a cestovaní, či vôli pracovať pre neziskový sektor. Na základe stretnutí s takýmito zaujímavými ľuďmi sme v našej spoločnosti Personality začali s tzv. „Reverzným headhuntingom“. Upriamujeme diskrétne pozornosť CEO a HR profesionálov na skvelých kandidátov, ktorí budú onedlho voľní a upozorňujeme trh na ich kvality.

Tým pádom existuje vhodná pozícia pre každého?

Je mimoriadne dôležité podotknúť, že Headhunter nie je všemohúci. To zvykneme rozdebatovať hneď na prvom stretnutí s kandidátmi. Prax nám ukazuje, že ľudia napríklad prichádzajú a očakávajú, že budeme mať pre nich k dispozícii hneď niekoľko pozícií, ušitých priamo na mieru. Nie je tomu tak, profesionálna zmena si často vyžaduje dlhšiu cestu. Aj my máme svoje hranice, nedávame falošné sľuby. Ja osobne nikdy nesľúbim to, čo nedodržím. Ale urobím pre to maximum.

Čo teda s kandidátmi, ktorých si spoločnosti nevyberú?

To sa prirodzene stáva. Spoločnosti si nevyberajú najlepších kandidátov, ale tých najvhodnejších. Neznamená to však, že zvyšní oslovení boli menej výnimoční. Naopak, zostávajú v našich databázach a ponúkame ich, tak ako som už spomenula, reverzne do  prostredia úspešných spoločností. Tu poskytujeme kandidátovi ďalší servis. Keď Vás na pozíciu odporúča Headhunter, stáva sa Vašim agentom. A plynú z toho mimoriadne výhody, dostávame obsažnejšiu spätnú väzbu a kandidátov zvykneme napríklad aj osobne sprevádzať na pohovoroch. Ide o vysoké pozície a sme partnerom pre kandidátov aj klientov.

Spoločnosti si nevyberajú najlepších kandidátov, ale tých najvhodnejších. Neznamená to však, že zvyšní oslovení boli menej výnimoční.

Čím je Headhunter prínosný pre spoločnosti, ktoré hľadajú vhodných ľudí?

Spoločnosti nás často oslovujú dôverne, teda vtedy, keď u nich vo firme o obsadzovaní tejto pozície ostatní ľudia nemajú vedomosť. Alebo v prípade, že vyčerpali všetky dostupné možnosti a správneho človeka na trhu neidentifikovali. Tu nastupujeme my a využívame naše kontakty, databázy alebo účinné spôsoby identifikácie vhodného kandidáta. Vhodných kandidátov odporúčam klientovi tak, ako by som pozíciu obsadzovala pre nás – od jej pochopenia až po finálne predstavenie v spoločnosti.

V čom sa spoločnosť Personality odlišuje od ostatných na trhu?

Naše pracovné vzťahy sú založené na hodnotách, výrazne individuálnom prístupe a dôvere. Či už sa to týka kandidátov alebo klientov, ktorí správnych ľudí potrebujú. Ide nám o to, aby sme vytvorili individuálny zážitok. Aj preto zväčša pracujeme na princípe exkluzivity. Máme kandidátov, ktorým sme pomohli nájsť prácu snov, zmenili im život a odvtedy riešia každú kariérnu zmenu výhradne s nami. My zvykneme ľudí na tejto ceste doslova osobne sprevádzať a poskytujeme im ten najvyšší level služieb, ako je napríklad náš produkt individuálne kariérne poradenstvo „Career Advisory“.

Čo si máme pod „Career Advisory“ predstaviť?

Kariérne poradenstvo je určené tým, ktorí sa rozhodujú alebo sa už rozhodli pre zmenu. Chcú si splniť svoj kariérny sen alebo zlepšiť svoje schopnosti, či postavenie na trhu práce. Je pre nás veľmi dôležité vytvoriť inšpiratívne prostredie, v ktorom sa naši klienti cítia príjemne. Vonia u nás káva a vždy je o nich dobre postarané. Staviame ideálny model našej spolupráce na mieru. Vieme pomôcť s korekciou ich životopisu s ohľadom na kariérnu zmenu, pripraviť profesionálny LinkedIn profil, osobnostné testovanie, prípadne vieme pre nich pripraviť komunikačný a mediálny tréning. Takto sa snažíme maximalizovať ich šance, aby uspeli. Neexistuje tu jednotný model, nakoľko každý z nás je osobnosť.

Na čo sa v súčasnej dobe zameriavajú zamestnávatelia? Čo je kľúčom k tomu, aby sme ako kandidáti zaujali?

Často nás od úspechu delia maličkosti. Kandidátom zvyknem zdôrazniť 3 základné veci. Prvé je odhodlanie, ktoré je viditeľné, presne tak isto, ako je viditeľné aj zúfalstvo. Podstatná je tiež príprava na odpovede. Prečo idem zmenu vykonať a schopnosť vedieť porozprávať svoj príbeh. A nakoniec, mimoriadne dôležité je tiež poukázať na svoju unikátnosť, teda na to, čo je na vás jedinečné. Zaujíma ma, čo robia ľudia po práci. Stretla som človeka, ktorý vo voľnom čase lepil modely lietadiel alebo ďalšieho, ktorý po práci trénuje deti futbal. Aj to o vás veľa napovie. Často rozhodujú úplné detaily a na to netreba zabúdať. To v kandidátoch objavujem a nielen pre nich, ale aj pre ich budúcich zamestnávateľov.

Čím je pre Vás Vaša práca ?

Moja práca je pre mňa splneným snom a zároveň istým druhom umenia, akokoľvek zvláštne to môže znieť. Je to umenie načúvania, práce s ľuďmi ako osobnosťami, je o hľadaní ich potenciálu, povzbudení a posune v kariére a v živote. Často si vypočujem podobné príbehy ako psychológovia, no nestaviam sa do tejto role. Headhunteri sú obyčajní ľudia, ktorí tak isto zažívajú svoje osobné vzostupy aj pády a dokážu ich pochopiť, dokonca v nich nájsť niečo pozitívne. Veď aj oni boli raz kandidátmi.          

Autor článku: Dominika Šulková
Autor titulnej fotografie: Vladimír Šimíček

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.