Čo by mala HR komunita o sebe vedieť, alebo ako budovať brand personálnej spoločnosti

Do PERSONALITY SK&CZ som prišiel vo februári tohto roku, zhodil som chrám a snažil sa ho do 3 dní vybudovať nanovo. Volám sa Matúš Molnár a nie som spasiteľ.

Pracujem v reklame/marketingu a v tomto článku vám poviem, ako postupujem pri budovaní brandu PERSONALITY SK&CZ.


*poznámka pod čiarou: Budem sa snažiť tento článok vtesnať do 4 minút čítania.

Základy: Ak idete pracovať pre malú až strednú spoločnosť do 50 ľudí, isto vás čakajú KPI štatistiky o vašej cieľovej skupine. Tonalita značky, jasne definovaný voice, Corporate identity, atď…
*poznámka nad čiarou: Nie, nečakajú!


Všetky potrebné informácie si idete krvopotne vyzbierať. Určíte si stratégiu ako dostať podstatné informácie a tie nepodstatné zahadzovať. Aké sú vaše ciele a čo chcete kladenými otázkami dosiahnuť.

Personálne spoločnosti viac-menej komunikujú rovnako. Sme super, ultra – cool. Milujeme citáty a svet úspešných/bohatých. Obklopujeme sa drahým umením a nájsť správneho človeka je umenie. Poviem vám jedno tajomstvo. Nájsť vhodného kandidáta nie je žiadnym umením. Je to drina, poctivá práca, investigatíva a talent.
Najpodstatnejšie v celom procese je načúvať klientovi. Všímať si neverbálnu komunikáciu, nasať atmosféru z miesta kde sa nachádzate. Lipnúť na maličkostiach. Nesľubovať mu hrdinov ale úprimne sa sním porozprávať o možnostiach a spraviť všetko čo je v silách, aby klient z toho odpadol.

Moja stratégia je položená na dvoch pilieroch.

Položil som si tieto otázky:

  1. pilier: akú pridanú hodnotu má môj produkt? A keďže na trhu práce sú tí istí ľudia, teda aj ostatné personálne agentúry lovia v tom istom rybníku, zamýšľal som sa nad pilierom číslo 2.
  2. pilier: akú pridanú hodnotu má moja komunikácia? Tuto to začína byť už zaujímavejšie a teda poďme sa pozrieť, na čo som prišiel.

Ak chceme správne komunikovať, mali by sme vedieť čo miluje naša cieľová skupina (ďalej len CS). Aké má zvyklosti, čo ich spája, čo ich teší, čo neznášajú, aké reklamy milujú a či reklamy vôbec milujú.
Preto som obvolal 20 klientov PERSONALITY SK&CZ a pýtal sa ich otázky na telo. Ja viem, viem, nie je to žiadna reprezentatívna vzorka, ale lepšie ako ostnatým drôtom do oka, či ako sa tomu hovorí.
Vyšli mi však veľmi zaujímavé výsledky, o ktoré by som sa s vami rád podelil. Takže milí HR ľudia, teraz veľmi pozorne čítajte, nasledujúce riadky budú patriť vám. Vy ostatní to čítajte tiež, lebo aj ja sa rád čítam a je to sranda. Občas síce cez slzy, ale stále sranda.

Položil som im 5 otázok a spravil z toho výstup

Pri tejto otázke som chcel vedieť, aké problémy majú a priniesť im riešenia na ich problémy. Samozrejme spoločnosť nemôže byť superhrdina a vyriešiť všetky problémy sveta. Ale je to pekný ukazovateľ toho, čo HR komunitu trápi.
Z týchto dát som dostal jednoznačnú odpoveď. Sú to vysoko empatickí ľudia, s jasným sociálnym cítením. Viac im záleží na ľuďoch v spoločnosti ako by im malo záležať na sebe. Sú veľmi citliví a citlivo reagujú na rôzne podnety či už od kolegov alebo od vedenia. HR komunita je tá najcitlivejšia komunita v spoločnosti. (Apel na vedenie v spoločnostiach: Vážte si toto oddelenie. Je to tmel, ktorý drží vašu spoločnosť pohromade.)

Veľmi podstatné je okrem toho čo ich trápi zistiť, čo im naopak robí radosť. Sú to ľudia, ktorí majú nedostatok času, pretože bojujú na viacerých frontoch a potom majú pocit, že nič neurobili poriadne. A keďže sú to veľmi empatické bytosti, prirodzene ich to trápi. Sú frustrovaní, že nemajú dostatok času, aby spravili niektoré veci tak, ako by chceli. Zároveň ostatným v tomto grafe naznačujeme tip na skvelý darček pre HR ľudí 🙂

Čo ich baví na personálkach? Že majú vedľa seba silného partnera, ktorý ich nenechá v štichu. Že sa majú na koho obrátiť, keď im dochádza dych. Že sa majú ským porozprávať a majú sa komu vyžalovať. Pretože všetci sa chodia vyplakať na HR oddelenie. Ale kde sa chodí vyplakať HR oddelenie nevedno. Spoločnosť PERSONALITY SK&CZ je silný partner pre HR komunitu a vždy sa tak formovala. Len doteraz o tom HR komunita nevedela. Teraz sa to mení. (Tip pre našu konkurenciu: Nebuďte arogantný, majte trpezlivosť, načúvajte pozorne, čo vám hovoria a hlavne, buďte po ruke, keď vás potrebujú)

Dobrá “personálka” je mýtus. Ide o biznis. Personálne spoločnosti ako keby zastali na určitej úrovni a nemajú pocit, že sa potrebujú meniť. To už aj pohrebný biznis je dnes invenčnejší ako tento. Ak teda PERSONALITY SK&CZ chce rásť. Snažiť sa byť lepšia spoločnosť akou bola včera a postupne sa stať dvojkou a nakoniec jednotkou na trhu. Musí neustále rozmýšľať, ako zlepšiť svoje služby. Čo naviac priniesť klientovi. Ako ho očariť a získať jeho dôveru. Nepozerať sa na konkurenciu, ale ísť si svojou cestou, ktorú bude práve konkurencia kopírovať.

Ak nejde Mohamed k hore, hora ide k Mohamedovi, či naopak?. Z tejto otázky sme zistili podstatnú vec. Priam prekvapivú. Títo ľudia sedia za počítačom a sú to online ľudia!!!
Podľa ich návštev vieme určiť, čo hľadajú. Každá sociálna sieť je iná. Preto sa nedá presne určiť jednotná forma komunikácie. Zatiaľ čo Facebook je skôr o zábave a ľudia chcú vidieť čo majú “priatelia” nové, alebo si len zdvihnúť krvný tlak z najnovších HOAXov, na LinkedIn sa pozerajú s profesionálnejšou rozvahou.

Čo nám vyšlo z dát:
Sú to v drvivej väčšine ženy, ktoré si chcú svoju prácu robiť poctivo. Zároveň chcú byť vypočuté. Prácu berú ako svoju rodinu. Kde ona ako tmel drží pokope spoločnosť. Žehlí problémy, počúva náreky zamestnancov, počúva nároky vedenia a do toho si musí plniť svoje povinnosti. Aby sa im to celé nezosypalo na hlavu, na druhej strane musí stáť silný partner.

A ako by ten partner mal vlastne vyzerať?

S vlastným názorom, cieľavedomý, ale tiež vtipný a nepredvídateľný.

My sme si vymysleli postavu “načúvača” (áno, v Japonsku už existuje aj pracovná pozícia s takýmto pomenovaním). Geniálneho, tajného agenta, ktorý svojou nonšalantnosťou opantal nejednu ženu.

Takto vyzerala mood nástenka:

Značka, ktorá stojí na pevných hodnotách:

A takto nejak vyzerala nástrelová komunikácia:
   
Je veľa ciest ako správne odkomunikovať spoločnosť PERSONALITY SK&CZ. Ak však máme správne dáta a odpovede na správne otázky, vieme tie cesty zúžiť len na tie správnejšie. Ak chcete vidieť premenu značky, sledujte nás. Bude vás to baviť. Dúfam. Nie, verím. Radi môžete mať PERSONALITY SK&CZ tu:

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.