Napísať dobrý životopis je otrava. Tu je 8 webov, ktoré vám pomôžu

Ak máte záujem zmeniť svoju kariéru, bez dlhej a potrebnej práce na životopise sa nepohnete. Tvorba CV môže byť otravnejšia, ak máte viacročné skúsenosti. Je potrebné mať na pamäti, že váš životopis predstavuje dvere k novým príležitostiam. Aj preto som sa rozhodol priniesť vám tipy, ktoré môžu byť nápomocné pri tvorbe životopisu.  

Vytvorte si online životopis

Životopis za vás nik nenapíše, no môžem vám dať odporúčanie, ako začať. Dnes máte viac alternatív ako na to. Aj sociálne siete umožňujú vytvoriť ,,online životopis”, alebo súhrn schopností a znalostí, ktoré by mal vidieť váš budúci zamestnávateľ alebo klient. Konkrétne mám na mysli sociálnu sieť LinkedIn, určenú pre biznis a job searching, alebo XING. Ak si na tvorbu online resumé netrúfate sami, pomôžeme vám s vytvorením LinkedIn profilu.

Stanovte si reálny cieľ

Tvorba životopisu je v podstate spisovaním vašich predchádzajúcich pracovných pozícií, významných dátumov, kurzov, či skúseností. Začnite od cieľa, predstavte si, kde by ste chceli byť o 6 mesiacov, akú prácu a v akom kolektíve by ste chceli. Samozrejme by to malo byť niečo reálne, čo skutočne zvládnete. Ak si takýto cieľ stanovíte, zamerajte sa naňho. Reagujte len na ponuky, ktoré tento cieľ spĺňajú, neodpovedajte na všetko okolo, zbytočne vás to odradí a znechutí.

Životopis sa nenapíše za jeden deň

Na napísanie životopisu budete potrebovať zhruba 7 dní. Prekvapení?  Životopis je ako obraz, vždy keď ho uvidíte niečo doplníte, alebo zmeníte. Preto odporúčam mať vždy po ruke papier, kde si môžete zapisovať všetko, čo vám v súvislosti s vašou kariérou napadne. Nezabudnite na absolvované kurzy, náplň práce, či iné pracovné skúsenosti. Po  šiestich dňoch si papier pozorne prečítajte, začnite spájať a chronologicky triediť všetky informácie. Nakoniec je potrebné jednotlivé vety správne sformulovať tak, aby smerovali k vášmu stanovenému cieľu.

Finálna podoba

Ak ste spokojní s obsahom životopisu, je čas nájsť vhodnú formu. Životopisy, alebo aj profily na sociálnej sieti, majú zaujímavú schopnosť. Ak sú precízne pripravené, získate nielen sebavedomie, ale aj možnosť výberu z pracovných ponúk. Neplatí však, že jeden životopis je vhodný pre všetky pozície. Vytvorte ho tak, aby ste po prečítaní vášho CV prijali samého seba.

8 webov ktoré vám pomôžu

Životopis je papier, ktorý vás dostane na pohovor. Ak vás pozvú, už teraz ste porazili 98% súperov. Pozrite si 8 webových stránok, kde stačí len vložiť dáta a pohrať sa s úpravou. Tieto weby som za vás otestoval:

Visual CV↗

Pre používanie je potrebná jednoduchá registrácia. Základné vzory sú úplne zadarmo, tie dizajnovo prepracovanejšie sú za 12 USD/mes. Free balíček však bohate stačí, navyše má možnosť i exportu do PDF. Dajte si pozor pri výbere jednotlivých foriem. Vo free trial verzii chýba možnosť bezplatného exportu životopisu do PDF.

EnhanCV

Pekný a prehľadný web, no niečo tomu chýba. Základná verzia je za poplatok 5 USD/mes, professional za 15 USD/mes. K dispozícii je i 14 dňový free trial.

Kick Resume

Slovenský start-up, ktorý mne osobne veľmi vyhovuje. Má logické usporiadanie i intuitívne používateľské rozhranie. Stránku môžete používať bezplatne s istými obmedzeniami, alebo zaplatíte za celý rok, kde je cena 4 USD/mes. Kick Resume  ponúka aj rozšírenie o motivačný list i kariérne rady. Jednoznačne odporúčam.

Canva

Táto webstránka je super. Ponúka nielen tvorbu CV, ale aj formy pre rôzne prezentácie, posty na sociálne siete, či bannery. My v PERSONALITY Canvu využívame tiež práve preto, že je jednoduchým nástrojom na vytváranie rôznych grafických podkladov. Free trial verzia bohate stačí. Canvu odporúčam i pre firemné účely.

Etsy

Táto stránka ma inšpirovala napísať tento článok, pretože existuje veľa možností ako napísať vizuálne reprezentatívny životopis. A to za málo peňazí. Na Etsy nepotrebujete žiadne predplatné, len si zakúpiť konkrétnu šablónu, ktorú si upravíte podľa seba. Nájdete tu množstvo filtrov, medzi ktorými určite nájdete ten správny pre vašu oblasť.

Creative Bloq

Ak sa chcete “oddeliť od stáda”, Creative Bloq je práve pre vás. Webstránka poskytuje množstvo príkladov, do ktorých stačí už len vložiť vaše údaje. Odporúčam však zostať konzervatívnejší, keďže naša malá krajina nie je pripravená na priveľmi odvážne kroky.

Novo Resume

Tento web ponúka základnú verziu úplne zadarmo, kde si vytvoríte jednostranové CV. Ak máte záujem o komplexnejší obsah, pripravte si 7 USD/mes. za prémiovú verziu. Okrem toho je Novo Resume prehľadným webom, ktorý v princípe poskytuje to isté ako weby uvedené vyššie.

Up to work

Up to work je poľským start-upom, obsahuje veľa šablón so sprievodcom vytváraním resumé. Je pomerne podrobný, čo nemusí vyhovovať každému. Portál má priveľa nastavení, čo sa niekomu môže zdať priveľmi otravné. Nedostatkom tohto webu je len chýbajúca slovenská verzia.

Stále si nie ste istí, či je vaše resumé to pravé? Obráťte sa na nás, radi vám pomôžeme vytvoriť profesionálny LinkedIn profil a poskytneme i kariérne rady. Prečítajte si aj ďalšie články z nášho blogu.

Autor: Peter Križan, CEO Personality

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.