5 pohovorových otázok, ktoré by ste sa mali pýtať všetkých kandidátov

Výber vhodného zamestnanca pre klienta alebo priamo do tímu je náročná úloha, ktorá vám vezme veľké množstvo času a aj slušnú sumu peňazí. Aby ste si boli istý, že ste vybrali správne, musíte si kandidáta poriadne preveriť. Aké otázky klásť a čo si všímať na odpovediach kandidáta? Aj to sa dozviete v tomto článku.

Čo považujete za najväčšiu výzvu vo vašej doterajšej kariére? Čo ste sa pri tomto projekte/úlohe naučili a čo by ste dnes urobili inak?

Táto otázka má za úlohu preveriť, či a aké projekty má uchádzač za sebou. Zistíte vďaka nej ako sa stavia k výzvam a novým situáciám, čo považuje za dôležité a akým maličkostiam prikladá význam. Ak chcete otázku ešte rozšíriť, môžete nadviazať na to, ako by danú úlohu riešil v súčasnosti. Či sa poučil z chýb a posunul svoje skúsenosti ďalej alebo stagnuje a problémy ďalej neanalyzuje.

Ako sa odlišujete od ostatných kandidátov? V čom ste lepší, prínosnejší?

Je samozrejmé, že do svojho tímu chcete najlepších ľudí. Práve tí sú totiž predpokladom dobrého budúceho vývoja firmy. Touto otázkou sa snažíte kandidáta vyviesť z miery. Málokto totiž dokáže zhodnotiť samého seba. Zároveň vám poskytne informácie o tom, v čom sa uchádzač cíti silný, aké zručnosti skutočne ovláda či je asertívny a sebakritický.

Čo bolo dôvodom vášho odchodu od predchádzajúceho zamestnávateľa?

Nepríjemná otázka, ktorá však výborne ukazuje charakter a lojalitu uchádzača. Nejde ani tak o samotnú odpoveď, ale reakcie, ktoré uchádzač prejaví. Sledujte či bude predchádzajúceho zamestnávateľa ohovárať, alebo naopak vychvaľovať. Snažte sa pýtať na konkrétne veci. Čo vám prekážalo, ako ste vychádzali s kolegami, čo sa vám páčilo a pod.

Čo vás na tejto pozícii najviac oslovilo? Čo vnímate ako výzvu?

Ak chcete, aby váš nový zamestnanec pracoval spoľahlivo a bol pre firmu naozaj zapálený, musíte ho neustále motivovať. Každý človek však reaguje na niečo iné, preto je nutné objaviť vnútorné motivácie uchádzača. Niekto preferuje motiváciu prostredníctvom financií, niekoho viac zaujímajú projekty a klienti, iný bude lepšie reagovať na nefinančné benefity (práca z domu, flexibilný pracovný čas a pod.) Touto otázkou zistíte, čo človeka skutočne zaujíma a tomu budete môcť neskôr prispôsobiť ďalšiu spoluprácu

Ak by ste dnes mali začať podnikať. V akej oblasti by to bolo?  

Otázka, ktorou dokážete veľmi rýchlo odhaliť osobné ašpirácie uchádzača. Mieru jeho autonómnosti. Zistíte, či je samostatný alebo by do projektu vždy zapojil niekoho ďalšieho. Podľa zámeru podnikania získavate informácie o tom, či má kandidát prehľad na trhu prípadne môžete odhaliť jeho silné stránky v originalite a kreativite.

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.