5 najčastejších chýb náborového procesu

Prijatie nového zamestnanca je jednou z najnáročnejších úloh v pozícii manažéra firmy. Nový zamestnanec totiž musí dokonale zapadnúť do vášho tímu a svojimi skúsenosťami prispieť k jej rozvoju. Aké sú najčastejšie chyby pri hiring procese a čomu je potrebné venovať pozornosť?

1. Nejasný popis pozície v inzerátoch

Aj keď sú pracovné inzeráty pri oslovení nových kandidátov kľúčové, v praxi sa často stretávame s chybami práve v tejto oblasti. Prečo? Správne vytvorený inzerát by mal totiž odovzdať jednoznačné a detailné informácie o tom, akého človeka do tímu obsadzujete. Priveľa požiadaviek a kritérií v pracovnom inzeráte môže pôsobiť odstrašujúco, povrchný opis je zas málo atraktívny pre kvalifikovaných profesionálov. Ako zaistiť, že inzerát obsahuje dostatok selektujúcich informácií, no zároveň bude príťažlivý pre vašu cieľovú skupinu?

Vytvorte si zoznam vlastností ideálneho kandidáta a nájdite rovnováhu medzi jeho schopnosťami a vašimi očakávaniami. Je dôležité ľudom ukázať, že viete čo od nového kandidáta chcete a čo za svoju prácu získa. Adresovanie dobre napísaného inzerátu budí dojem, že pracovné miesto je vytvorené priamo na mieru konkrétnym kandidátom.

2. Vaša predstava dokonalého kandidáta

Identifikácia vlastností a predpokladov ideálneho kandidáta je pri komponovaní pracovného inzerátu veľmi dôležitá. Ak sa však recruiter upne na konkrétnu predstavu budúceho zamestnanca, proces jeho hľadania to môže značne skomplikovať. Umením skúseného personalistu je oddeliť subjektívnu predstavu o tom, ako vyzerá dokonalý zamestnanec a vytvoriť si objektívny názor s dôrazom na to, čo môže do firmy konkrétny človek priniesť. Ak skutočne chcete nájsť niekoho, kto bude vykonávať kvalitnú prácu, musíte byť pripravení prehodnotiť svoje požiadavky.

3. Referencie od predchádzajúceho zamestnávateľa

Nedostatok času pri hiring procese je zväčša výhovorkou neskúsených personalistov. Veľa z nich pod časovým tlakom nepovažuje za podstatné zaujímať sa o referencie z úst predošlého zamestnávateľa. Pravdou však je, že spätná väzba je pri procese prijímania nového zamestnanca rozhodujúca alebo výrazne nápomocná. Sústreďte sa nielen na to, čo vám predošlý zamestnávateľ povie, ale aj na spôsob interpretácie. Nezabúdajte, že množstvo pozitívnych slov vyjadrených bez emocionálneho kontextu je tiež istým druhom odpovede na vaše otázky.

4. Ohľaduplnosť a spätná väzba

Proces prijatia nového zamestnanca nie je náročnou len pre personalistu, ale aj pre jednotlivých uchádzačov. Častou chybou, ktorej sa, žiaľ, dopúšťa množstvo recruiterov je absencia spätnej väzby. Dobrý recruiter je ohľaduplný a uchádzačovi poskytne relevantný feedback aj v prípade, že neuspeje. Negatívna spätná väzba totiž môže uchádzačovi pomôcť v ďalších pracovných pohovoroch, čím si firma vytvorí pozitívnu reputáciu na pracovnom trhu. Takýto krok súvisí aj s budovaním značky zamestnávateľa (Employer Brand) a firme vytvára pridanú hodnotu v očiach širokej verejnosti.

5. Súlad s firemnou kultúrou

Skúsenosti a predpoklady kandidáta sú pri výbere bezpochyby najdôležitejšími faktormi. Aj ten najkvalifikovanejší zamestnanec však neprinesie to, čo sa od neho očakáva, ak nie je podporovaný a akceptovaný zvyškom tímu. Nízka kvalita práce, pokles pracovnej spokojnosti, alebo “toxické” pracovné prostredie časom spôsobuje nespokojnosť oboch strán a v konečnom dôsledku i ukončenie spolupráce.

Súlad firemnej kultúry a osobnostných čŕt uchádzača je jedným z kľúčových faktorov, na ktoré musí recruiter myslieť najmä v období, keď spoločnosť čelí výrazným zmenám. Myslite na to, že silný tím, ktorý spolupracuje a zdieľa rovnaké hodnoty, je oveľa spokojnejší a predovšetkým pracuje efektívnejšie.

Výber správnych ľudí je pri dosahovaní firemných cieľov kľúčový, preto by ste ho za žiadnych okolností nemali podceňovať. Ak nového zamestnanca potrebujete, ale netrúfate si na jeho kvalifikovaný výber, využite služby skúsenej personálnej spoločnosti. Tá vám garantuje nielen rýchly priebeh výberu, ale aj pravidelný reporting, či kvalitných kandidátov s garanciou. Dohodnite si bezplatnú konzultáciu, alebo nás neváhajte kontaktovať.

PÁČIL SA VÁM TENTO ČLÁNOK? ZDIEĽAJTE HO S PRIATEĽMI.

Prihláste sa k odberu

Zaujímavé info zo sveta recruitmentu, biznisu a kariéry každý mesiac vo vašej mailovej schránke.

Ostaňme v spojení

Sledujte nás na Facebooku a Linkedin. Prinesieme vám vždy čerstvý a kvalitný obsah.